KOMİTELER

 
 

 

MEDYA KOMİTESİ

Türkiye'de nüfusun yüzde 83,4'ü internet kullanıcısıyken toplam nüfusun yüzde 95,4'ü mobil bağlantı sahibi ve yüzde 73,1'i aktif olarak sosyal medya kullanmaktadır.
Sosyal medya platformları, insanların dünya çapında iletişim kurmasını sağlayan güçlü araçlardır. Ancak, bu platformlar aynı zamanda kişisel mahremiyetin ihlal edildigi bir alan haline de gelmiştir.
Sosyal medyada kişisel mahremiyet ihlali, genellikle taciz, siber zorbalık veya kişisel ve profesyonel itibarın zarar görmesi gibi sonuçlar doğurur. Bunun yanı sıra sosyal medyada paylaşılan sahte içerikler, deepfake gibi manipüle edilmiş fotoğraflar, videolar veya metinler içerir.  Bu içeriklerin yayılması, insanların sosyal medyada gördükleri bilgilere olan güvenlerini azaltmaktadir .
Sosyal medya platformlarında doğruluk ve güvenilirlik standartlarının güçlendirilmesi ve kullanıcıların bilgiyi doğrulama alışkanlığı kazanması önemlidir.
Bunun için ne gibi önlemler alınabilir?

 

ÇEVRE KOMİTESİ

Türkiye'de doğal afetlerin yıkıcı etkilerinin diğer birçok ülkeye göre fazla olması dikkat çekmekte. Ülkemizde son yaşanan büyük 6 Şubat Depremi'nde kayıtlara 53.537 ölü ve 107.213 yaralı geçmiştir. 1999'da yaşanan Marmara Depreminde ise 17.480 ölüm ve 23.781 yaralanma olmuştur. 2021'de yaşanan Batı Karadenizdeki sel felaketinden ise 97 ölü ve 228 yaralı haberi alındı. Ayrıca bu ve bunun gibi afetlerden dolayı birçok ev ve işyeri kullanılamaz hale gelmiştir. Türkiye'de yaşanan doğal afetlerde yüksek sayıdaki can kayıpları ve yaralanmaların yanında ülke ekonomisini zedeleyecek derecede olan mal kayıpları göze çarpmaktadır.
Bu bilgiler ışığında ise Türkiyenin doğal afetlere karşı hazırlıksız olduğunu anlamaktayız. Ülkemizin bu doğal afetlere önceden hazırlıklı olabilmesi, can ve mal kayıplarından olabilecek en az derece zarar ile kurtulması amacıyla ne gibi çalışmalar yapılabilir?

 

EKONOMİ KOMİTESİ

Türkiye'de son zamanlarda artan enflasyondan kaynaklı vatandaşların sosyokültürel faaliyetlere olan eğiliminin azaldığı görülmektedir. En temel kültürel etkinliklerden biri olan sinemada bir yılda toplam izleyici sayısının 2021 yılında %27,9 azalarak 12 milyon 418 bin 777 kişiye gerilemiş olup tiyatroda ise %84,1 azalarak 714 bin 864 oldu. 2021 yılındaki %36,08 olan enflasyona da bakılarak vatandaşların sosyal ve kültürel faaliyetlere olan isteğinin azalmasını buna bağlayabiliriz. Türk vatandaşlarının sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere erişimini ekonomik anlamda kolaylaştıracak ne gibi çalışmalar yapılabilir? 

 

 

İNSAN HAKLARI KOMİTESİ

Türkiye'de 2009-2022 arası yılda yaklaşık 1080 kişi cinayete kurban gitmiştir. Bu sayılarla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en çok cinayet işlenen ülke. Bununla birlikte kasten yaralama, saldırı ve taciz gibi suçlardan yılda binlerce insan muzdarip olmaktadır. Toplumdaki asayiş azalmakta ve suçlular gerekli yaptırımlarla karşılaşmayınca suç düzeyi huzurlu bir sosyal yapı için oldukça yüksek kalmaya devam etmektedir. En temel insan haklarından olan güvenli yaşama hakkının vatandaşlarımıza daha kapsayıcı ve güvenilir bir şekilde verilebilmesi için neler yapılabilir?